Wat is debatteren?

Debatteren kan op veel manieren worden omschreven, maar de beste manier om het te omschrijven is als een discussie met een aantal spelregels. Deze spelregels betreffen meestal tot de spreektijden, de spreekvolgorde, interrupties en wat wel en niet toegestaan is. Het doel dacht zich achter een debat verschuilt, is het overhalen van een derde partij. Dit kan bijvoorbeeld het publiek zijn of de kiezers in het land. Bij een debat zullen de partijen dus bijna nooit proberen om een andere partij te overtuigen van het goede. Zolang er gezegd wordt wat de kiezer wil kunnen er zetels verdient worden.

Presenteren is anders als debatteren
Debatteren is een stuk dynamischer en interactiever dan presenteren. Er is namelijk altijd wel een tegenstander in de zaal die een tegen woord heeft op het standpunt. Debatteren heeft een doel om alleen maar te overtuigen, presenteren kan ook zijn om te overtuigen maar wordt in de meeste gevallen gebruik om te informeren. Bij een presentatie heeft men veel meer mogelijkheden om hulpmiddelen te gebruiken, bij een debat zijn deze middelen namelijk meestal niet toegestaan.
Het enigste opzicht waarbij deze samen gevoegd kunnen worden, is dat er met beide manieren voor een publiek iets verteld moet worden.

Wat hebben wij aan debatteren?
Als mensen zelf willen debatteren over iets, kan dat natuurlijk altijd. U kunt een groepje samenstellen om dit te gaan doen, het is een zeer goede manier om te leren spreken in het openbaar. Omdat het debat vaak in een spelvorm gegoten wordt is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met het spreken voor een redelijk groot publiek. Als tweede kunnen mensen hiervan leren om meningen, voorstellen of keuzes te beargumenteren. Men leert hierbij ook nog eens om stellingen te onderbouwen en het aller belangrijkste, verdedigen!

This entry was posted in Politiek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>